اخبار کشاورزی

گوجه فرنگی مقاوم در برابر خشکسالی

گوجه فرنگی

گوجه فرنگی مقاوم در برابر خشکسالی
دانشمندان طرحی پژوهشی در اروپا بر روی این کار می کنند که چگونه می توان گوجه فرنگی هایی رویاند که ۹۰ درصد آب کمتری احتیاج داشته باشند. تحقیقات و پروهش در مزرعه آزمایشی در شمال اسراییل انجام می شود.
بررسی راه دستیابی به گوجه فرنگی مقاوم در برابر خشکسالی یکی از اهداف پروژه های تحقیقاتی اتحادیه اروپاست. محققان این طرح موسوم به «بازدهی» می خواهد بدانند راه های افزایش بازدهی گیاه گوجه فرنگی چیست.
آزمایشهای این طرح در یک مزرعه آزمایشی در شمال اسراییل انجام می شود. در این مزرعه ۴۰ هزار بوته گوجه فرنگی و ۲۰۰ رقم مختلف گوجه فرنگی کاشت می شود. برای برخی از این انواع گوجه فرنگی شرایط رشد و نمو بسیار سخت است، چون فقط ۳ هفته در ابتدای فصل آبیاری شده اند و در تابستان گرم و داغ آب کافی به آنها نرسیده است.
میزان آبی که برای آبیاری این گوجه فرنگی ها بکار رفته ۹۰ درصد کمتر از میزان معمول بوده است. آنها نسبت به خشکسالی مقاوم هستند. رویای تولیدکنندگان گوجه فرنگی است که این گوجه فرنگی ها طعم و شکل خوبی داشته باشند و میزان بازدهی هم بالا باشد.
آمیت کوش، متخصص زراعت و اصلاح نباتات از دانشگاه بیت المقدس می گوید: «همه می دانند که وقتی به بوته گوجه فرنگی آب و غذای کافی بدهید بوته بزرگتر می شود. اما ما می خواهیم ببینیم کدام گیاه گوجه فرنگی هست که بدون آبیاری بتواند باز هم محصول خوب و زیاد بدهد. وقتی چنین گیاه هایی پیدا کنیم می توانیم آزمایشهای دیگری را هم آغاز کنیم.»
از نظر محققان طرح، راه دستیابی به گوجه فرنگی هایی که در برابر خشکسالی و کم آبی مقاوم باشند دستکاری ژنتیکی گیاهان نیست بلکه پاسخ را باید در طبیعت جستجو کرد.
دنیل زمیز، هماهنگ کننده این طرح در این باره می گوید: «رهیافت ما استفاده از تنوع زیستی طیبعی و شناخت ویژگی هایی است که خاص نمونه های وحشی است. ترکیب این ویژگی ها با روش های معمول ترکیب نسل گیاهان در کشاورزی گوجه فرنگی های تازه ای را به دست می دهد که هم ویژگی های قدیمی را دارند هم ویژگی تازه که از نمونه وحشی می آید.»

گوجه فرنگی های مقاوم در برابر خشکسالی در چه شرایطی وارد بازار می شوند؟

برای ورود به بازار، گوجه فرنگی های مقاوم در برابر خشکسالی باید چند معیار را برآورده کنند.
این آزمایشگاها هر فصل حدود ۷۰۰ گونه گوجه فرنگی را ارزیابی می کند.
ماتان اود، گیاه شناس که روی این طرح کار می کند دراین باره می گوید: «گوجه فرنگی ها خیلی مزه دارند و تلاش می کنیم که محتوای شکر و همینطور عطرهای مختلف در گوجه فرنگی زیاد باشد. به رنگ گوجه فرنگی هم خیلی توجه می کنیم.»
پس از شناسایی نمونه های مناسب «دی ان ای» آنها باید وارسی بشود. گیاهانی که از نظر ژنتیک ویژگی خاص دارند با نمونه های وحشی دیگر ترکیب و کشت می شوند تا امکانات جدیدی به بار بیاید.
یائل گولدبرگ، متخصصی از دانشگاه بیت المقدس می گوید که «دی ان ای» این نمونه ها بررسی می شود. او می افزاید: «مشغول وارسی صدها نمونه “دی ان ای” هستیم و از این صدها نمونه می توانیم آنهایی را که مقاوم هستند و در آخر باعث می شوند گوجه فرنگی بهتر و مقاوم تر باشد، انتخاب کنیم. تحقیقات را ادامه می دهیم و آن نوع گوجه فرنگی را کشت می کنیم.»
ضعف در برابر خشکسالی و آفات و امراض گیاهی از جمله دلایل محدودیت در تولید گوجه فرنگی مرغوب است. با پژوهش و آزمایش می توان سراغ بار آوردن گونه هایی رفت که نه تنها در برابر خشکسالی بلکه در برابر آفات و امراض گیاهی نیز مقاوم باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *