نکات فنی مهم برای احداث باغ میوه
شرایط اقلیمی منطقه، نوع خاک، نوع پایه و عملیات زراعی برای احداث باغ موثر میباشند. بسته به نوع میوه و رقم کشت شده، حداقل سه سال طول می کشد تا اولین محصول تجاری برداشت گردد و به مدت ۱۵ تا ۳۰ سال می توان تولید محصول اقتصادی نمود. معمولا بهتر است یک باغ تجاری کمتر از دو هکتار احداث نگردد.
1- فاصله کشت درختان میوه باید طوری انتخاب شود که کنترل آفات و عملیات زراعی به خوبی انجام گیرد.
در یک هکتار زمین، نسبت به رقم، عمق و حاصلخیزی خاک بر روی پایه های قوی معمولا در حدود ۱۰۰۰-۴۰۰ درخت کشت می شود.
2- انتخاب نهال سالم و با اصالت پایه و اساس احداث یک باغ فنی میباشد.
3- قبل از احداث یک باغ میوه، بهترین گونه و رقم درختان سازگار با شرایط منطقه را شناسایی و انتخاب کنید.
4- در نقاط بادخیز استفاده از بادشکن ضروری است .
5- در صورت وجود لایه های سخت در خاک استفاده از زیر شکن یا بیل مکانیکی برای کندن لایه های سخت ضروری است .
6- نهال را از نهالستانهای معتبر و دارای مجوز تهیه کنید. نهال باید دارای شناسه یا لیبل باشد. (توصیه میشود لیبل نهال را تا اولین باردهی حفظ کنید تا از اصالت نهال مطمئن شوید )
7- در هنگام خرید نهال نهالهای خوش فرم که دارای تنه و ریشه سالم هستند را انتخاب کنید.دقت کنید در نهالهای پیوندی محل پیوند از طوقه نهال 20- 15 سانتیمتر فاصله داشته و خیلی برآمدگی نداشته باشد .
8- از ورود نهالهای آلوده به آفات و بیماریها به باغ جلوگیری کنید. توجه داشته باشید نهالهایی که از سایر استانها تهیه میشوند باید گواهی قرنطینه حفظ نباتات را داشته باشند.
نکته: احتمال آلودگی نهالهای درختان دانهدار مانند گلابی و سیب به بیماری آتشک زیاد بوده لذا در خرید این نهالها باید بیشتر دقت شود.
9- برای موفقیت بیشتر، نهالهای پیوندی یک یا دو ساله را انتخاب کنید. نهال باید از رشد متوسط برخوردار باشد، نهالهای خیلی کوچک و خیلی بزرگ برای کاشت مناسب نیستند .
10- نهال باید در زمان خواب از زمین کنده شود. در زمان کندن نهال زمین نباید یخ زده باشد .
11- زمان کندن نهال رطوبت خاک باید در حد گاورو باشد، از کندن نهال در زمین گل یا خشک خودداری کنید .
12- توجه داشته باشید در زمان حمل و نقل، ریشه نهال نباید در معرض هوا قرار بگیرد.بدین منظور پوشاندن کامل نهالها با پلاستیک، چادر و برزنت یا در صورت وجود امکانات استفاده از کامیونهای کانتینردار توصیه میشود.
13- چنانچه امکان کاشت نهالهای منتقل شده بلا فاصله پس از انتقال وجود ندارد در یک منطقه از باغ که آفتابگیر نباشد شیاری کنده و ریشه نهالها را داخل شیار قرار داده، روی آن را خاک مرطوب بریزید.
14 – نقشه باغ را ابتدا روی زمین پیاده کنید . سپس محل کاشت دقیق نهالها را تعیین کرده و علامتگذاری کنید.
15 – درختان را بصورت مربع، لوزی یا مستطیل و در اراضی شیبدار روی خطوط تراز بکارید .
16- در هنگام کاشت درخت به نیازهای گرده افشانی آن توجه داشته باشید. برخی درختان مانند پسته نیاز به درخت نر دارند ، برخی دیگر مانند بادام، گیلاس و زیتون، نیاز به رقم مناسب گرده افشان خواهند داشت.
17- بر اساس نوع درخت و جنس خاک ، چاله هایی به شعاع 50 تا 70 سانتیمتر و گودی (عمق) 60 تا 70 سانتیمتر حفر کنید.
18- هنگام گود برداری خاک رویی را (به عمق یک بیل) در یک سمت و خاک زیرین را در سمت دیگر چاله بریزید .
19- قبل از کاشت نهالها با یک هرس مناسب ریشه های شکسته، زخمی و آسیب دیده را حذف کنید .
20- برای پیشگیری از آلوده شدن ریشه ها به بیماری، باید ریشه های نهال را در محلول ضد عفونی (2 در هزار از قارچ کش های چون رورال، بنومیل یا ریدومیل) فرو ببرید و بعد بکارید .
21- خاک رویی جدا شده را به نسبت 3 به 1 با کود دامی پوسیده، مخلوط کرده و در ته چاله بریزید . از کود های شیمایی مناسب نیز می توان به مقدار ضروری در این مخلوط کودی استفاده نمود.
22- نهال را به نحوی در ته چاله قرار دهید که طوقه نهال چند سانتیمتر بالاتر از سطح زمین قرار گیرد .
23- گودال را با خاک پر کنید و با فشار دادن خاک با پا، فاصله ها و هوای اطراف ریشه ها را خارج کنید .
24- نهال ها را باید بی درنگ آبیاری کنید .
25- نهالهای تازه را به یک قیم ببندید تا از تکان خوردن و خم شدن آنها توسط باد جلوگیری شود .
26- برخی نهالها مانند نهالهای درختان دانه دار و هسته دار لازم است هنگام کاشت بسته به نوع نهال و نحوه تربیت آن از ارتفاع مناسب (80 تا 100 سانتیمتر) سربرداری شوند . با استفاده از چسب باعبانی کالوز جای هرس را بپوشانید.
27- چنانچه در منطقه خسارت جوندگان مطرح باشد برای جلوگیری از خسارت آنها ، نوعی حفاظ با استفاده از فوم،گونی و یا سیم توری دور ساقه درخت قراردهید.