خانه » اخبار کشاورزی » هوایی آكنده از بوي گس و خيس زيتون سبز/ افزایش تولید روغن زیتون به ۲۰۰ هزار تن در پایان برنامه ششم

هوایی آكنده از بوي گس و خيس زيتون سبز/ افزایش تولید روغن زیتون به ۲۰۰ هزار تن در پایان برنامه ششم

خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)- شیرین سعیدی:

راه پر پیچ و خم طارم سفلی تا تهران حدود چهار ساعتی می‌شود. اما این راه پر پیچ وخم برای رسیدن به باغ‌های زیتون طارم، وقتی به این منطقه برسی، خستگی از تنت در می‌کند. روستای سیاه‌پوش طارم پر از باغات زیتون است. اما باغ و منطقه مورد نظر ما کمی با بقیه متفاوت است. جایی که به راحتی می‌توان تفاوتش با دیگر بخش‌ها را احساس کرد.
باغي كه در سه سال گذشته يكي از مجموعه هاي نمونه در كشت و توليد زيتون است. اين  مجموعه (كشت و صنعت خندان طارم) در سال هاي اخير و با پشتكار براي ساختن باغ هاي متراكم و فوق متراكم زيتون به وجود آمده است.
باغاتي كه به طور كامل با جديدترين سيستم هاي آبياري تحت فشار آبياري مي شوند. تمام محوطه پر از رديف هاي مرتب درختان زيتون است. هوا آكنده از بوي گس و خيس زيتون سبز است . پيرمردي از لابه لاي شاخه هاي زيتون معلوم است با ابزاري شانه مانند زيتون هاي سبز را روي پارچه اي كه زير درخت پهن شده مي تكاند.
آقای كشاورزي، مدير اين كشت و صنعت، مدتي است كه سهامدار عمده شده است. او رشد و تحولات اخير را تا حدي مي داند كه موجب شده از سال ٩٢ به بعد هر سال ٢٠ تا ٢٥ درصد به ميزان برداشت محصول در هر هكتار  افزوده شده باشد.
او مي گويد: اين مجموعه از توليد نهال اصلاح شده تا توليد ميوه زيتون و محصولات فراوري شده و روغن زيتون  را توليد مي كند.
او مي افزايد: البته مجوز توليد نهال زيتون به طور قطعي صادر نشده است. اما ما تمام زنجير توليد و عرضه محصول زيتون را به وجود آورده ايم.
در حال حاضر بين ٣٠ تا ٣٥ درصد محصول زيتون تبديل به روغن مي شود. حدود ٧٠ تا ٧٥ درصد محصول نيز تبديل به كنسرو مي شود.
كشاورزي در مورد مهم ترين هدف اين مجموعه توضيح مي دهد: در حال حاضر واردات روغن زيتون به كشور آزاد است. اما واردات ميوه زيتون همچنان ممنوع است. تمركز ما بيشتر بر روي افزايش توليد روغن زيتون در راستاي اجراي طرح سلامت كشور و افزايش سرانه مصرف زيتون است.
اين توليد كننده نمونه در مورد مشكلات و چالش هاي اصلي توليد زيتون مي گويد: يكي از مهم ترين چالش ها اختصاص آب به باغات زيتون است. به خصوص پس از بحران آب و تغييرات الگوهاي آب و هوايي اين موضوع بيش از هر زمان ديگري اهميت پيدا كرده است .
او اضافه مي کند: چالش بعدي استفاده از كود شيميايي و سموم دفع آفات در توليد زيتون است.

کاهش کم سابقه و محسوس خسارت مگس زیتون
در همين باره احمد مستخدمي، مجري طرح زيتون در حاشيه ديدار در مورد خسارت مگس میوه زیتون مي گويد: خسارت اين آفت به کم ترین میزان در سال‌های اخیر رسیده و پیش‌بینی می‌شود امسال ۸۵ هزار تن زیتون در کشور تولید شود.
او اضافه مي كند: امسال با تلاش‌هایی که همکاران در بخش‌های اجرا با همراهی سازمان حفظ نباتات و معاونت باغبانی انجام دادند؛ خوشبختانه تاکنون کمترین خسارت را نسبت به سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم.
نحوه نگهداري زيتون از موقع برداشت تا روغن گيري و عرضه در كيفيت بسيار مهم است. او مي گويد: بهره‌برداران و تولیدکنندگان زیتون اگر قرار است محصول خود را به مرحله روغن‌کِشی برسانند و هنوز زیتون آن ها روی درخت مانده است، باید دقت لازم را روی نگهداری آن داشته باشد.

مستخدمي اعلام مي كند كه خسارت آفت تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرد.  البته سال گذشته میزان خسارت ناشی از این آفت در استان‌های مهم زیتون‌خیز ( قزوین، گیلان، زنجان و قسمتی از گلستان) زیر سه درصد بوده است.

باروري باغات
بيش از ٥٠ درصد باغات زيتون كشور بارور است. البته اين مقدار در مقايسه با برنامه هاي معاونت باغبانی و افزايش سرانه مصرف بسيار كم است. مستخدمي در اين باره مي گويد: مساحت باغات زیتون کشور حدود ۸۵ هزار هکتار است، كه بیش از ۵۰ درصد این باغات بارور هستند.
او اضافه مي كند: در سال جاری به دليل تغییرات اقلیمی و سرمازدگی، میزان تولید در واحد سطح کاهش یافت. میزان تولید در سال جاری حدود ۸۵ هزار تن برآورد می‌شود که حدود ۷۰ درصد آن تبدیل به کنسرو و ۳۰ تا ۳۵ درصد تبدیل به روغن می‌شود.
در٢٤ سال گذشته كه طرح زيتون اجرا شده، سرانه مصرف روغن زيتون در كشور افزايش چشمگيري پيدا كرده است.
مجري طرح زيتون مي گويد: در ۲۴ سالی که این طرح اجرا شده، مصرف سرانه روغن زیتون از ۳۰ به ۱۳۰ گرم رسیده و تا پایان برنامه ششم این ميزان به ۱۹۰ گرم خواهد رسید. حتي میزان تولید را طی این مدت از ۷۷۰ تن به ۸۵ هزار تن رساندیم و پیش‌بینی می‌شود تا پایان برنامه ششم به ۲۰۰ هزار تن تولید دست پیدا کنیم.

جوان سازي يكي از مهم ترين راه هاي افزايش بازده باغات زيتون
مجری طرح زیتون در اين باره مي گويد: ما بر اساس برنامه ششم توسعه طی سال ۹۶ برآورد کرده‌ایم که باید برای اصلاح باغات ۳.۳ میلیارد تومان هزینه کنیم؛ ضمن اینکه در این راستا ۴۳۰ هکتار جوان سازی باغات انجام خواهد شد.

در حال حاضر متوسط تولید زیتون در هر هكتار ۲.۱ تن است كه  قرار است به بیش از ۳ تن در پایان برنامه ششم برسد. البته عملکرد تولید در مناطق سه‌گانه (گیلان، قزوین و زنجان) حدود چهار تن در هکتار است.
مستخدمي در اين مورد مي گويد: هدف نهایی وزارت جهاد کشاورزی، علاوه بر تولید اقلام کنسروی، تولید روغن زیتون است. احداث باغات متراکم و فوق‌متراکم، یکی از راهکارهای ان است.
يكي از مهم ترين بخش هاي طرح سلامت كه در وزارت جهاد كشاورزي دنبال مي شود، افزايش سرانه مصرف روغن زيتون است. او در اين باره مي گويد: مصرف روغن زیتون در کشور بیش از ۱۲ هزار تن است. میزان واردات در سال گذشته حدود ۵۷۰۰ تن بوده، اما امسال پیش‌بینی می‌شود تا حدود ۸۰۰۰ تن واردات شود.

روند يك ساعته
بيشتر كارشناسان و مسولان حاضر در اين بازديد بخش هايي را که لازم مي دانند را توضيح مي دهند. گرما و دم كردگي هوا تا حدود زيادي شكسته و كارگران از قسمت هاي پاييني باغ بالا مي آيند. مدير مجموعه در حال توضيح دادن براي تعدادي از خبرنگاران اعزامی از تهران به طارم است. اينكه چطور زيتون ها سورت مي شوند. اينكه ٣٠ درصد زيتون هاي روغن گيري سبز است و ٧٠ درصد آن زيتون سياه كه رسيده است. وجود كلروفيل در روغن زيتون نشان دهنده كيفيت آن است.
سالن سرپوشيده فراوري زيتون نيمه تاريك است و ستون هاي نور به خوبي اطراف را روشن مي كند. دستگاه سه قسمتي موجود در سالن طي يك روند يك ساعته زيتون ها را پس از شستشو و خرد كردن تبديل به روغن خالص و سبز رنگ زيتون مي کند. روغني كه هنوز بوي گس كلروفيل مي دهد. اين روغن پس از استحصال كامل براي نگهداري به زير زمين و جاي سرد و تاريكی منتقل مي شود. جايي كه در تمام طول سال با دماي آن بيش از ١٥ درجه سانتيگراد نمي شود./

درباره admin

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme